Posty

Wyświetlanie postów z maja 10, 2020

15.05.2020. Planowanie zakupów. (1 godzina)

Obraz
WITAJCIE!!!! Proponuję Wam pomysł na planowanie zakupów, by nie marnować żywności. ZAPRASZAM!!!!! https://youtu.be/mo7a0xVqgkM Możecie zrobić przykładową listę zakupów. DO DZIEŁA!!!!!😊

15.05.2020 Jak dbać o lodówkę? (1 godzina)

Obraz
Witajcie!!!!!😊😁 Jak dbać o lodówkę? Zapraszam na film instruktażowy. W lodówce szczególnie lubią zamieszkać bakterie,  dlatego trzeba dbać o jej czystość . https://youtu.be/wRRAoNY9r-0 POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!!!!😀 MIŁEGO WEEKENDU!!!!! ODPOCZYWAJCIE.

15.05.2020 Zasady mrożenia żywności. (1 godzina)

Obraz
Witajcie!!!  Teraz czas na poznanie zasad mrożenia żywności. ZAPRASZAM NA FILMY INSTRUKTAŻOWE.😊 https://youtu.be/MnR-SVh7GT8 https://youtu.be/-3iu957zQ1Q A to kilka zasad, w jaki sposób mrozić owoce i zioła w domu.😊 https://youtu.be/EfUG_SnLTq8 Możecie spróbować w domu zamrozić porcje ulubionych owoców,  wykorzystując pomysły z filmu.

15.05.2020 Ciche zagrożenie w kuchni. (1 godzina)

Obraz
Witam!!!! Dzisiaj o cichym zagrożeniu w kuchni. BAKTERIE. Zapraszam na filmy, z których dowiecie się na jakich powierzchniach najłatwiej osadzają się bakterie. https://youtu.be/BQgZx1FmsWI https://youtu.be/YHlzFE4OEQ0

13.05.2020 Jak wygląda praca kucharza. (1 godzina)

Obraz
Witajcie!!!! Dzisiaj o pracy kucharza. Zapraszam na filmy o pracy kucharza. https://youtu.be/ERQC6tOJ6Rg https://youtu.be/ABy3d29wvzY POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE!!!!!😁😀

13.05.2020 Bezpieczeństwo w kuchni. (1 godzina)

Obraz
Witajcie!!!!!😊 Dzisiejsze zajęcia poświęcone będą BEZPIECZEŃSTWU W KUCHNI. Zapraszam na filmik dla dzieci, ale porusza ważny temat. PAMIĘTAJ!!!! - Przed przygotowaniem posiłku należy ubrać fartuch ochronny. - Koniecznie umyć ręce. - Przy pracy z ostrymi narzędziami np. nóż, trzeba zachować szczególną ostrożność. - Używać urządzeń kuchennych zgodnie z przeznaczeniem. https://youtu.be/43JQhq-Fsmw ZACHOWAJ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ PRZY KUCHENCE GAZOWEJ LUB ELEKTRYCZNEJ https://youtu.be/EhgSbX8I9iA Zapraszam na film o bezpiecznym używaniu ostrych narzędzi w kuchni, jak nóż, obieraczka, tarka. https://youtu.be/xdEryIN4irI

12. 05.2020 Pieczemy chleb. (1 godzina)

Obraz
Witajcie !!!!! Czas na upieczenie własnego chlebka w domu. Poproście rodziców o pomoc. WSPÓLNE GOTOWANIE TO WSPANIAŁA ZABAWA😊 Przedstawiam prosty przepis na domowy chlebek. https://youtu.be/RgrMdM-TcAs DO DZIEŁA!!!!! NAPISZCIE, JAK POSZŁO.😊 UWAGA!!!!  PRZY PIECZENIU CHLEBA UWAŻAJ,  BY SIĘ NIE POPARZYĆ!!!!☝

12.05.2020 Zawód cukiernik. (1 godzina)

Obraz
Witajcie!!!!😊 Na dzisiejszych zajęciach dowiemy się na czym polega praca CUKIERNIKA. https://youtu.be/Klj4tWMsBvQ https://youtu.be/V6jzqEkLn2Y

12.05.2020 Z wizytą w piekarni (1 godzina)

Obraz
WITAM WAS SERDECZNIE!!!😁 Dzisiaj odwiedzimy piekarnię. Zobaczycie, jaka to ciężka praca i zasługuje na uznanie. https://youtu.be/kPhS_7ZgvoA https://youtu.be/Bfc2FHc6N8Q

11.05.2020 Mąka w kuchni. (1 godzina)

Witajcie!!!!😁 Przedstawiam Wam przepisy z mąki zdrowszej niż pszennej. Francuskie naleśniki z mąki gryczanej Składniki: 100 g maki gryczanej 1  jajo 300 ml  mleka 50 g miękkiego  masła szczypta  soli kamiennej Przygotowanie: Mąkę, sól, jajko i połowę mleka łączymy w misce. Dokładnie mieszamy stopniowo dolewając resztę mleka. Masło rozpuszczamy na patelni na odrobinie  oleju  i wylewamy chochlą porcje ciasta, tak, aby pokryły patelnię cienką warstwą. Smażymy do złota z obu stron. Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej drobno mielonej 1 łyżeczka suszonych  drożdży szczypta  soli morskiej 2/3 szklanki ciepłej wody łyżka  oliwy z oliwek Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie łączymy otrzymany roztwór z mąką i solą. Całość zagniatamy, dodajemy olej i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia i rozwałkowujemy na cienki placek, na który wykładamy dowolne składniki na  pizzę

11.05.2020 Rodzaje mąki. (1 godzina)

Obraz
Witajcie!😊  Na dzisiejszych zajęciach. Wiadomości o mące. Zapraszam na film pt.: Jak powstaje mąka. https://youtu.be/KFOEgRpqC5c Mąka – właściwości, skład i rodzaje mąki Mąka  jest dziś produktem tak podstawowym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Ale potrzeba było tysięcy lat, żeby ją wynaleźć. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie ok. 10000 r. p.n.e., gdy człowiek nauczył się orać i tym samym podporządkowywać sobie Ziemię. Potem dużo czasu zabrało mu doskonalenie technik sadzenia różnych traw. Ok. 6000 lat p.n.e. zaczęliśmy efektywnie miażdżyć ziarna pszenicy, a w starożytnym Egipcie mąka była już produktem powszechnym i potrzebnym, głównie do pieczenia chleba. Pszenica jest głównym surowcem do produkcji mąki. Mąka pszenna produkt oczyszczony. Obok pszenicy, mąkę wytwarza się także z innych zbóż, przede wszystkim  żyta , które jest drugim najpopularniejszym surowcem chlebowym. Mąka jęczmienna, mniej popularna, również zaw