11.05.2020 Rodzaje mąki. (1 godzina)

Witajcie!😊
 Na dzisiejszych zajęciach. Wiadomości o mące. Zapraszam na film pt.: Jak powstaje mąka.

https://youtu.be/KFOEgRpqC5c


Mąka – właściwości, skład i rodzaje mąki





Mąka jest dziś produktem tak podstawowym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Ale potrzeba było tysięcy lat, żeby ją wynaleźć. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie ok. 10000 r. p.n.e., gdy człowiek nauczył się orać i tym samym podporządkowywać sobie Ziemię. Potem dużo czasu zabrało mu doskonalenie technik sadzenia różnych traw. Ok. 6000 lat p.n.e. zaczęliśmy efektywnie miażdżyć ziarna pszenicy, a w starożytnym Egipcie mąka była już produktem powszechnym i potrzebnym, głównie do pieczenia chleba.

Pszenica jest głównym surowcem do produkcji mąki.

Mąka pszenna produkt oczyszczony.
Obok pszenicy, mąkę wytwarza się także z innych zbóż, przede wszystkim żyta, które jest drugim najpopularniejszym surowcem chlebowym. Mąka jęczmienna, mniej popularna, również zawiera gluten i może zastępować mąkę pszenną lub żytnią w większości przepisach. Poza tym na rynku istnieje również mąka owsiana, stosowana głównie jako dodatek do wypieków i sosów, oraz mąki bezglutenoweryżowakukurydziana i gryczana, którym brakuje elastyczności, ale które są bezpieczne dla chorych na celiakię.

Źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-maki,24874.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29.04.2020 Kotylion - to proste. (1 godzina)