11.05.2020 Rodzaje mąki. (1 godzina)
Witajcie!😊
Na dzisiejszych zajęciach. Wiadomości o mące. Zapraszam na film pt.: Jak powstaje mąka.
Na dzisiejszych zajęciach. Wiadomości o mące. Zapraszam na film pt.: Jak powstaje mąka.
https://youtu.be/KFOEgRpqC5c
Mąka – właściwości, skład i rodzaje mąki
Mąka jest dziś produktem tak podstawowym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Ale potrzeba było tysięcy lat, żeby ją wynaleźć. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie ok. 10000 r. p.n.e., gdy człowiek nauczył się orać i tym samym podporządkowywać sobie Ziemię. Potem dużo czasu zabrało mu doskonalenie technik sadzenia różnych traw. Ok. 6000 lat p.n.e. zaczęliśmy efektywnie miażdżyć ziarna pszenicy, a w starożytnym Egipcie mąka była już produktem powszechnym i potrzebnym, głównie do pieczenia chleba.
Pszenica jest głównym surowcem do produkcji mąki.
Mąka pszenna produkt oczyszczony.
Obok pszenicy, mąkę wytwarza się także z innych zbóż, przede wszystkim żyta, które jest drugim najpopularniejszym surowcem chlebowym. Mąka jęczmienna, mniej popularna, również zawiera gluten i może zastępować mąkę pszenną lub żytnią w większości przepisach. Poza tym na rynku istnieje również mąka owsiana, stosowana głównie jako dodatek do wypieków i sosów, oraz mąki bezglutenowe: ryżowa, kukurydziana i gryczana, którym brakuje elastyczności, ale które są bezpieczne dla chorych na celiakię.
Źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-maki,24874.html
Pozdrawiam Panią. MICHAŁ.
OdpowiedzUsuńPatryk
OdpowiedzUsuńPaweł
OdpowiedzUsuń