11.05.2020 Mąka w kuchni. (1 godzina)
Witajcie!!!!😁
Przygotowanie:
Mąkę, sól, jajko i połowę mleka łączymy w misce. Dokładnie mieszamy stopniowo dolewając resztę mleka. Masło rozpuszczamy na patelni na odrobinie oleju i wylewamy chochlą porcje ciasta, tak, aby pokryły patelnię cienką warstwą. Smażymy do złota z obu stron.
Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej
Składniki:
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie łączymy otrzymany roztwór z mąką i solą. Całość zagniatamy, dodajemy olej i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia i rozwałkowujemy na cienki placek, na który wykładamy dowolne składniki na pizzę. Pieczemy w temp. 250 stopni przez ok. 15 minut.
Piernik z żytniej mąki na miodzie
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem i przyprawą. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy, jajka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni C, ok. godziny. Po ochłodzeniu można przełożyć piernik dżemem lub polać czekoladą.
Przedstawiam Wam przepisy z mąki zdrowszej niż pszennej.
Francuskie naleśniki z mąki gryczanej
Składniki:
Składniki:
- 100 g maki gryczanej
- 1 jajo
- 300 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli kamiennej
Przygotowanie:
Mąkę, sól, jajko i połowę mleka łączymy w misce. Dokładnie mieszamy stopniowo dolewając resztę mleka. Masło rozpuszczamy na patelni na odrobinie oleju i wylewamy chochlą porcje ciasta, tak, aby pokryły patelnię cienką warstwą. Smażymy do złota z obu stron.
Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej drobno mielonej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli morskiej
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie łączymy otrzymany roztwór z mąką i solą. Całość zagniatamy, dodajemy olej i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia i rozwałkowujemy na cienki placek, na który wykładamy dowolne składniki na pizzę. Pieczemy w temp. 250 stopni przez ok. 15 minut.
Piernik z żytniej mąki na miodzie
Składniki:
- 250 g razowej mąki żytniej
- 200 g miodu
- 50 g masła migdałowego
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem i przyprawą. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy, jajka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni C, ok. godziny. Po ochłodzeniu można przełożyć piernik dżemem lub polać czekoladą.
źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-maki,24874.html
ZADANIE DLA WAS: Zapraszam do sklepu. Napiszcie proszę, jakie rodzaje mąk znaleźliście w sklepie. Wystarczy wymienić nazwy np. mąka orkiszowa, żytnia...
Pozdrawiam Panią. MICHAŁ.
OdpowiedzUsuńPatryk
OdpowiedzUsuńPaweł
OdpowiedzUsuń