11.05.2020 Mąka w kuchni. (1 godzina)

Witajcie!!!!😁

Przedstawiam Wam przepisy z mąki zdrowszej niż pszennej.


Francuskie naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

Przygotowanie:
Mąkę, sól, jajko i połowę mleka łączymy w misce. Dokładnie mieszamy stopniowo dolewając resztę mleka. Masło rozpuszczamy na patelni na odrobinie oleju i wylewamy chochlą porcje ciasta, tak, aby pokryły patelnię cienką warstwą. Smażymy do złota z obu stron.


Ciasto na pizzę z mąki orkiszowej

Składniki:

Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie łączymy otrzymany roztwór z mąką i solą. Całość zagniatamy, dodajemy olej i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia i rozwałkowujemy na cienki placek, na który wykładamy dowolne składniki na pizzę. Pieczemy w temp. 250 stopni przez ok. 15 minut.


Piernik z żytniej mąki na miodzie

Składniki:

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem i przyprawą. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy, jajka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni C, ok. godziny. Po ochłodzeniu można przełożyć piernik dżemem lub polać czekoladą.

 źródło: https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-maki,24874.html

ZADANIE DLA WAS: Zapraszam do sklepu. Napiszcie proszę, jakie rodzaje mąk znaleźliście w sklepie. Wystarczy wymienić nazwy np. mąka orkiszowa, żytnia...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29.04.2020 Kotylion - to proste. (1 godzina)