Witam w następnym tygodniu. Już można spacerować po parku i plaży, to mam nadzieję, że skorzystacie ze spędzania czasu na świeżym powietrzu - pogoda ma w tym tygodniu dopisywać. Pamiętajcie tylko o maseczkach...
A w tym tygodniu poznamy potrawy z różnych stron świata. Na końcu wyślę Wam zdjęcie wspaniałych pierożków chinkali z Gruzji , choć jadłam je we Wrocławiu w restauracji gruzińskiej - pychota! Ale robi się trudno, to nie będę próbować. Może uda się nam za to zrobić kiedyś indyjskie pierożki - samosy - te się robi łatwo. Ale to już w szkole a nie przy komputerze.
Wybrałam 4 kraje, które odwiedzimy kulinarnie w tym tygodniu. Włochy - jedna z naszych ulubionych i najbardziej znanych kuchni, Węgry, Czechy i kuchnię arabską - tam króluje ciecierzyca i pyszne przyprawy.
Zatem do dzieła: Jakie znamy potrawy włoskie? Oczywiście pizza, lazania, bruchetta - czyli pyszne kanapeczki z bułki zapiekane z pomidorami lub innymi dodatkami, spaghetti, makarony faszerowane, risotto, zupa minestrone 9podobna do naszej jarzynowej). Kuchnia włoska jest oparta na warzywach, owocach morza, mięsie i znana z używania oliwy do gotowania, pieczenia, jedzenia z pieczywem bez żadnych dodatków. Włosi rzadko kiedy mają nadwagę, więc warto spróbować ich przepisów.
Dziś obejrzyjcie filmik o robieniu pizzy. Robiliśmy ją w szkole wiele razy, w domu też jest pewnie częstym gościem. Robiona przez Was czy zamawiana w pizzerii jest smaczniejsza? Bogatsza?
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=kbUR9lW09ok


I zadanie po obejrzeniu filmu:
Napisz w zeszycie lub pod blogiem w komentarzach jakie dodatki położylibyście na swoją ulubioną pizzę? Pieczarki? Mięso? Sery? Owoce morza? Czekam na pomysły!
No i obiecane zdjęcie pierogów gruzińskich. Mam nadzieję, że po ciężkich czasach uda mi się pojechać do Gruzji, bo ponoć tam jedzenie jest przepyszne...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

29.04.2020 Kotylion - to proste. (1 godzina)