Dzień dobry w środę 1 kwietnia. Dziś PRIMA APRILIS!!!
Mamy 2 lekcje: Dieta w czasie choroby i Potrawy lekkostrawne.
Przygotowałam notatkę dla ciekawych wiedzy i film obowiązkowo z fajnym pomysłem na posiłek lekkostrawny, dietetyczny i szybki w wykonaniu.
Po obejrzeniu filmu zadanie na dziś: Zróbcie listę zakupów potrzebnych do ugotowania tej potrawy. Film w razie potrzeby można zatrzymać i przypatrzeć się co Pani gotuje. Zróbcie też jakiś kawał swoim Rodzicom, poprawmy sobie humor😋😋😋😋😋
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=JEANhmnDpYM
Mamy 2 lekcje: Dieta w czasie choroby i Potrawy lekkostrawne.
Przygotowałam notatkę dla ciekawych wiedzy i film obowiązkowo z fajnym pomysłem na posiłek lekkostrawny, dietetyczny i szybki w wykonaniu.
Po obejrzeniu filmu zadanie na dziś: Zróbcie listę zakupów potrzebnych do ugotowania tej potrawy. Film w razie potrzeby można zatrzymać i przypatrzeć się co Pani gotuje. Zróbcie też jakiś kawał swoim Rodzicom, poprawmy sobie humor😋😋😋😋😋
Wskazania
diety lekkostrawnej
Dieta
lekkostrawna wskazana jest w następujących przypadkach:
·
dla osób starszych,
·
w stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka,
·
po operacjach przy rekonwalescencji,
·
w chorobach infekcyjnych, gdy występuje gorączka,
·
po przejedzeniu,
·
w zatruciach pokarmowych,
·
w przypadku nowotworów jelita,
·
w przebiegu chorób infekcyjnych z wysoką gorączką,
·
przy zakażeniu rotawirusami,
·
w przypadku żywienia osób leżących w łóżku.
Dieta
lekkostrawna jest również rewelacyjna podczas odchudzania.
Dieta
lekkostrawna jest doskonała w celu ogólnego oczyszczania organizmu (tzw.
detoksu).
Jest
zalecana raz na jakiś czas każdemu z nas. Dzięki jej zastosowaniu organizm może
się zresetować i wyciszyć.
To co możesz jeść w trakcie takiej
diety to:
·
pieczywo: zalecane są bułki pszenne, biszkopt, chleb
pszenny,
·
jako dodatek do pieczywa zalecane są chude wędliny
(drobiowe, polędwica sopocka) i chudy twaróg,
·
z tłuszczów możesz używać oliwę z oliwek), oleje
słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło
·
warzywa powinny być gotowane, rozdrabniane lub
przetarte - pomidor bez
skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia,
·
z owoców zalecane są banany, morele, jabłka pieczone
lub gotowane, owoce jagodowe (maliny, truskawki
·
ziemniaki jedz gotowane najlepiej w piure,
·
możesz jeść zupy z dozwolonych warzyw,
·
jako dodatek do zup polecany jest biały ryż, drobne
makarony (nitki, fale, gwiazdki, muszelki), lane kluski, grzanki,
·
z kasz dozwolone są: manna, kuskus oraz drobna kasza
jęczmienna, z mięs możesz jeść te chude, gotowane (mięso drobiowe, schab,
ryby), pulpety i potrawki, unikaj tłustych, smażonych, marynowanych i
wędzonych,
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=JEANhmnDpYM
Witam i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPaweł
Patryk
OdpowiedzUsuńSmacznego.Michał
OdpowiedzUsuń